Molenlogoroteer

De Zaansche Molen

Kalverringdijk 30
1509 BT Zaandam,
Zaanse Schans

075 6215 148

info@zaanschemolen.nl

Het kantoor is van maandag t/m donderdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur

De Zaansche Molens
Home
Onzemolens
Molenmuseum
Beeldarchief
Nieuwsbrieven
Vereniging
Medewerkers
Educatie
Vrijwilligers
Lidworden

Word vrijwilliger

Veel mensen willen zich graag nuttig maken en andere mensen ontmoeten in hun vrije tijd. En De Zaansche Molen heeft veel handen nodig om de molens te laten malen, het Molenmuseum te exploiteren en de vereniging goed te laten functioneren. Er is werk voor doeners en denkers, zoals bijvoorbeeld:

Lid van een maalploeg

Onder leiding van de verantwoordelijk molenaar laten de leden van een maalploeg de molen draaien, geven uitleg en doen klein onderhoud in en rond de molen.

Museumbalie

In het Molenmuseum worden onze gasten mede door vrijwilligers ontvangen. Dit houdt in de kaartverkoop aan de kassa, verkopen van museumproducten uit de museumwinkel en uitleg geven over het bezoek.

Suppoost

Een suppoost is aanwezig in het museum, wijst mensen de juiste weg, kan toelichting geven over de museumobjecten en uitleg geven over de Zaanstreek en de molens. Het museum is een ontdek museum dus de gasten gaan meestentijd zelfstandig op onderzoek uit. Een leuke functie waar soms waardevolle gesprekken ontstaan.

Lid van de redactie

De Zaansche Molen geeft niet alleen het kwartaalblad De Windbrief uit, maar ook een maandelijkse digitale nieuwsbrief. Bovendien is de vereniging actief in de sociale media. Wij zijn altijd op zoek naar mensen met redactionele ervaring.

Bestuurder

Vereniging De Zaansche Molen heeft uiteraard een hoofdbestuur. Behalve het hoofdbestuur kent De Zaansche Molen nog het bestuur van De Windmolencompagnie (kortweg de WMC; verantwoordelijk voor de exploitatie van de molens), de Technische Adviescommissie (kortweg de TAC; verantwoordelijk voor het onderhoud en de restauraties van de molens) en de Sponsorcommissie. Om zitting te nemen in één van deze besturen of commissies zijn bestuurlijke ervaring, technisch en/of commercieel inzicht en contactuele vaardigheden zeer gewenst. 

Lid van het promotie/ledenwervingteam

Als lid van dit team sta je met een stand van de vereniging op jaarmarkten, beurzen en evenementen. En op de Zaansche- of de Nationale Molendag ben je aanwezig in één van onze molens om daar het publiek te informeren over de vereniging.

Vrijwilligers voor klusjesploeg (Mopperploeg)

We zoeken technisch aangelegde personen voor kleine eenvoudige klusjes in en rond onze molens. Het gaat om timmer, loodgiet, schilder, electra en straat, grond en tuinwerkzaamheden. Meestal zijn het klusjes van een paar uur in ploegjes van 2 personen uit te voeren. Uit te voeren werkzaamheden Õs ochtends (in overleg te bepalen) of op afroep. Beloning: gezellig mopperen tijdens het schoften in een molen . Lekker bakkie koffie samen Voldoening in het behouden van het Zaans Erfgoed

Wat betekent het om vrijwilliger te zijn?

Bij De Zaansche Molen is vrijwilligheid geen vrijblijvendheid. De vereniging moet op zijn vrijwilligers kunnen rekenen. Maar natuurlijk kun je van tevoren aangeven hoeveel tijd je aan het vrijwilligerschap wilt besteden. Uiteraard krijg je naast de voldoening uit je werk ook veel van de vereniging terug. Je wordt opgenomen in een actieve kring van mensen, die elkaar regelmatig treffen.

Aanmelden

Meld je hier aan als vrijwilliger.
Dan wordt er door het kantoor van de vereniging contact met je opgenomen.