Molenlogoroteer

De Zaansche Molen

Kalverringdijk 30
1509 BT Zaandam,
Zaanse Schans

075 6215 148

info@zaanschemolen.nl

Het kantoor is van maandag t/m donderdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur

De Zaansche Molens
Home
Onzemolens
Molenmuseum
Beeldarchief
Nieuwsbrieven
Vereniging
Medewerkers
Educatie
Vrijwilligers
Lidworden

Bekijk het volledige interieur van ons museum in 360 graden rondom. Duw de foto's op het beeldscherm in alle richtingen, links, rechts, naar boven en beneden.

Ga hier naar de speciale website.

Vlak bij molen De Bonte Hen op de Zaanse Schans staat het nieuwe Molenmuseum.

De multimediale expositie gaat over handel, cultuur en rijkdom, maar ook over hard werken, armoede en sociale ontwikkeling. Zo is er een gigantisch panoramaschilderij van maar liefst 11 meter breed, waarop alle molens bij Oost Zaandam van rond 1800 te zien zijn. Er is een interactieve maquette van 1100 molens in de Zaanstreek. Virtuele gidsen reizen met je mee door het museum en leveren gevraagd en ongevraagd commentaar. Vanaf de bovenverdieping kun je wisselende exposities en films zien en heb je een adembenemend uitzicht over de polder en zeven molens. Al dan niet onder het genot van een lekker kopje koffie en meer.

Openingstijden: 10 - 17 uur elke dag

DRIE EEUWEN MOLENGESCHIEDENIS

Of je je ontdekkingstocht over de Zaanse Schans begint of afsluit met een museumbezoek is om het even. De multimediale expositie prikkelt, bevraagt en daagt uit van begin tot eind. Het gaat over handel, cultuur en rijkdom, maar ook over hard werken, armoede en sociale ontwikkeling. Zo is er een gigantisch panoramaschilderij van maar liefst 11 meter breed, waarop alle molens bij Oost Zaandam van rond 1800 te zien zijn. En er is een interactieve maquette waarbij het je duizelt: 1100 molens in de Zaanstreek zijn hierop in beeld gebracht. Eigenzinnige virtuele gidsen reizen met je mee door het museum en leveren gevraagd en ongevraagd commentaar.

Flora, fauna en een kopje koffie Vanaf de bovenverdieping kun je genieten van wisselende exposities en films en heb je een adembenemend uitzicht over de polder. Gaandeweg pik je nog wat weetjes mee over de omringende flora en fauna. Al dan niet onder het genot van een lekker kopje koffie en meer.

Speurtocht voor de jeugd Kinderarbeid in het Molenmuseum?! Vroeger werkten kinderen lange dagen in de molens. Was je 12 jaar, dan ging je van school en ging je werken voor een baas. Dat was geen lolletje. In de film ÒOp je klompen naar je werkÓ wordt dat maar al te duidelijk. De jonge museumbezoekers van vandaag worden aangespoord goed na te denken over die kinderarbeid van vroeger. Ze gaan het ook zelf beleven. Maar het wordt niet zo zwaar als vroeger. En na gedane arbeid, een speurtocht door het museum, wacht er een welverdiende beloning: iedereen krijgt een eigen loonzakje met daarin ÒzuurverdiendeÓ echte centen. Vroeger moesten alle centjes thuis worden ingeleverd zodat moeder er brood van kon kopen. Vandaag is het leven gelukkig niet zo moeilijk. Film ÔOp je klompen naar je werkÕ is te zien in de filmzaal van het Molenmuseum.

Bereikbaarheid Molenmuseum Het Molenmuseum ligt aan de noordzijde van de Zaanse Schans, net voorbij oliemolen De Bonte Hen. U kunt parkeren op het parkeerterrein van de Zaanse Schans. Het Molenmuseum is goed bereikbaar per fiets of te voet en ligt direct aan de Kalverringdijk. Er is een ruime fietsenstalling.

Toegankelijkheid mindervaliden Molenmuseum Het Molenmuseum van de Wereld van Windmolens is goed toegankelijk voor mindervaliden. Voor mindervaliden zijn drie parkeerplaatsen beschikbaar naast het Molenmuseum. Deze parkeerplaatsen zijn bereikbaar via de noord route / Engewormer. Navigeer naar Kalverringdijk 30 en rijd via de polder. Het is niet toegestaan om met de auto via het fietspad langs de molens het Molenmuseum te bereiken. Voorzieningen: Entreehelling, invalidentoilet, lift (rolstoelen met grote of gekantelde zitting passen helaas niet altijd in de lift). Het museum is rolstoelvriendelijk ingericht om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Hulphonden mogen mee naar binnen.
Tevens is er op aanvraag een rolstoel beschikbaar bij de ingang.

balie@zaanschemolen.nl of 075-6288968