Molenlogoroteer

De Zaansche Molen

Kalverringdijk 30
1509 BT Zaandam,
Zaanse Schans

075 6215 148

info@zaanschemolen.nl

Het kantoor is van maandag t/m donderdag geopend van 9.30 tot 17.00 uur

De Zaansche Molens
Home
Onzemolens
Molenmuseum
Beeldarchief
Nieuwsbrieven
Vereniging
Medewerkers
Educatie
Vrijwilligers
Lidworden

Word lid

Als je vindt dat molens onlosmakelijk horen bij het Zaanse landschap, dan voel je je thuis bij De Zaansche Molen. Op onze beurt doen wij een beroep op al die mensen die vinden dat de molens in de Zaanstreek behouden moeten blijven. Want dat gaat niet vanzelf. Het in bedrijf houden van deze monumenten kost veel geld. Dus word lid van De Zaansche Molen!

Wat kost een lidmaatschap dan?
Voor slechts € 30 per jaar hoor je erbij en kun je andere molenliefhebbers ontmoeten binnen de vereniging. Op een actieve of op een passieve wijze. Net wat bij je past. De vereniging biedt volop ruimte aan allebei.
Het IBANnummer van de ledenadministratie van De Zaansche Molen is: NL 03 INGB 0002863406.

Wat krijg ik er voor terug?

– gehele jaar gratis toegang tot de molens;

– gehele jaar gratis toegang tot het Molenmuseum;

– maandelijkse digitale nieuwsbrief;

– 4 x per jaar het magazine De Windbrief;

– mogelijkheid je in te zetten als vrijwilliger.

Meld je aan om lid te worden van De Zaansche Molen

Steun ons
De Zaansche Molen kan ook uw steun goed gebruiken
De Zaansche Molen is trots op de ouderwetse ‘sch’ in haar de naam, maar de vereniging is niet van gisteren. Vele vrijwilligers houden dertien historische Zaanse industriemolens draaiende en weten zich daarbij gesteund door duizenden andere leden. Vroeger noemden ze dat een hechte gemeenschap, tegenwoordig een dynamische community. U kunt er ook aan deelnemen, actief of passief. Als vrijwilliger op een molen of gewoon als ondersteunend lid. De Zaansche Molen kan uw steun – in welke vorm dan ook – heel goed gebruiken.

Wat wij doen
We mogen de molens langs de Zaan gerust erfgoed van wereldformaat noemen. Vooral voor deze molens komen vanuit de hele wereld jaarlijks miljoenen mensen naar de Zaanstreek. We moeten dus zuinig zijn op dit culturele erfgoed.
De monumentale oude fabrieken – want dat zijn de Zaanse industriemolens – hebben veel zorg nodig om te kunnen blijven draaien. En dat is precies wat De Zaansche Molen doet: zorgen dat de molens toekomst hebben en in blakende conditie blijven. Klaar om bezoekers te ontvangen en mensen te laten genieten van de tijdloze vindingrijkheid uit het verleden.

De binnen- en buitencollectie
Industriemolens zijn kenmerkend voor de Zaanstreek. Ze produceren papier, gort, verfstoffen, meel, specerijen, allerlei soorten oliën, planken en balken. Onze dertien industriemolens zijn weliswaar fabrieken uit vorige eeuwen, maar ze produceren heel modern: energieneutraal. Zij worden ook wel de buitencollectie genoemd van het Molenmuseum, waar zich de binnencollectie bevindt.

De modelbouwclub
Bovendien heeft de vereniging een eigen jeugdclub. In de maanden september t/m mei is er voor jongeren van acht tot achttien op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur een modelbouwavond in molen Het Pink..De leden van de club komen dan niet alleen bij elkaar om molentjes te bouwen, maar ook omdat het gezellig is en omdat zij regelmatig de echte molens bezoeken.

Praktijk en opleiding
Alle vrijwilligerswerk bij De Zaansche Molen leer je in de praktijk van andere vrijwilligers. Behalve het molenaarschap. Om molenaar te worden op een van onze molens moet je gediplomeerd molenaar zijn. De opleiding tot molenaar wordt verzorgd door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars www.vrijwilligemolenaars.nl. Een deel van deze opleiding vindt plaats op molens van De Zaansche Molen.

Vier maal per jaar ons verenigingblad
De Windbrief

Bekijk hier
een nummer uit het verleden

Windbrief2021