LogoWvWtijdlijn
item1 item4 item7
IMG7D098914panorama
item2

Het openluchtmuseum De Zaanse Schans is een woonwijk in Zaandam, nabij Zaandijk, Nederland. Het heeft een verzameling goed bewaard gebleven historische windmolens en huizen. Van 1961 tot 1974 werden oude gebouwen uit de hele Zaanstreek verplaatst met dekschuiten naar het gebied. Het Zaans Museum, opgericht in 1994, bevindt zich ook op de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans is één van de populairste toeristische attracties van Nederland. De buurt trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het gebied herbergt zeven musea: Het Wevershuis, de Kuiperij, het Jisper Huisje, de Klompenmakerij, Museum Zaanse Tijd, Albert Heijn Museumwinkel, Bakkerij Museum.

De windmolens worden gerund door de vereniging De Zaansche Molen.

Drukte en mensenmassa

Het kan soms erg druk zijn rond de molens, zoals u zelf kunt controleren op de live webcam Toch kunt u in alle rust een molen bezoeken in ons buitengebied. De Schoolmeester is de enige papiermolen in Nederland en is met een (gehuurde) fiets makkelijk te bereiken. Ga daarna ook even bij Het Prinsenhof kijken.

 

Een wandeling langs de groene huisjes in 360 VR

Een wandeling langs de molens in 360 VR

Kalverringdijk • Zaandam • Noord-Holland • Nederland • U vindt ons 15 kilometer ten noorden van Amsterdam aan de oever van de Zaan • Makkelijk bereikbaar met de trein

HOME
INFO
Windmills index Previous windmill